Recepty z nášho slaného karamelu

Prečo slaný karamel ?

Všetci kuchári vedia, že do slaného jedla patrí štipka cukru a do všetkých cukroviniek štipka soli. Práve preto je slaný karamel výbornou kombináciou chuti.

Do čoho všetkého sa slaný karamel hodí? Môžete ho použiť ako prísadu do rôznych dezertov, palaciniek, koláčov, cupcakes, zmrzliny, alebo len tak na lyžičku. Ak ho raz skúsite, verte, že sa stane rutinou položkou vo vašej kuchyni. Fantázii sa medze nekladú. Pripravte sa, že slaný karamel je návykovou cukrovinkou, ktorej sa už nevzdáte. Kombinácia sladko slanej chuti v našom mozgu spúšťa procesy, ktoré nás prinútia jesť ho viac a viac.

Základným prvkom karamelu je cukor, maslo, smotana. Soľ sa pridáva nakoniec a zaručuje omnoho výraznejšiu chuť tejto sladkosti. Kvalitný slaný karamel nie je ľahké nájsť. Ak chcete mať istotu, že zvolíte správne, siahnite po tom našom. Sľubujeme, že neoľutujete. Viete ho využiť v nekonečnom množstve receptov. Pridávame aj naše obľúbené.

1. recept: Cheesecake so slaným karamelom

Sušienkový základ

  • 170 g sušienok
  • 80 g masla

Najskôr si urobíme korpusový základ. Sušienky rozmixujeme a zmiešame s rozpusteným a vychladnutým maslom. Do dna tortovej formy s priemerom 24cm vložíme papier na pečenie a vymastíme dno a boky maslom. Zo sušienkovej zmesi vytvarujeme dno a okraje. Dobre to postláčame a dáme piecť na 8 minút na 170°C.

Tvarohová náplň

  • 750g jemný tvaroh
  • 200g práškový cukor
  • 1,5 PL hladká múka
  • 300g kyslá smotana
  • 1 vajíčko
  • 1ks vanilkový cukor

Všetky suroviny na plnku vymiešame a nalejeme do formy. Pečieme na 150°C asi 45 minút a necháme vychladnúť vo forme.

Finálny krok: poleva

Slaný karamel

Karamel zohrejeme na panvici, necháme chvíľu vychladnúť. Nalejeme na cheescake a dáme do chladu stuhnúť. Najlepšie cez noc. Dobrú chuť.

2. recept Palacinky so slaným karamelom

Ak s pečením začínate, oceníte jednoduchý recept na palacinky so slaným karamelom, ktorý si vďaka svojej originálnosti zamiluje každý člen vašej domácnosti.

Palacinky:

  • 240 g hladkej múky
  • 3/4 lyžičky soli
  • 4 vajíčka
  • 600 ml mlieka
  • 1 lyžičku olivového oleja

Do mixéra nalejeme mlieko, nasypeme preosiatu múku, pridáme soľ, vajíčka a dohladka rozmixujeme. Cesto vylejeme do misky. Na panvici na silnom ohni roztopíme trochu oleja a na rozpálenú panvicu vylejeme naberačku cesta. Oheň hneď stiahneme na mierny.  Palacinku minútku - dve pražíme na miernom ohni a otočíme na druhú stranu. Z cesta by nám malo vyjsť asi 12 palaciniek.

Poleva:

Slaný karamel zohrejeme na panvici. Bobuľové ovocie pridáme do palacinky a polejeme naším skvelým slaným karamelom. Máme hotovo. Slaný karamel ozvláštni váš kulinársky zážitok a aj z obyčajného jedla spraví neobyčajný zážitok plný skvelej kombinácie chutí. Objednať si ho môžete tu : Slaný karamel Budeme radi ak sa so svojimi výtvormi podelíte. Posielať nám ich môžete sem: info@hanacakes.sk

Palacinky slaný karamel

Náš Instagram